Otizmli Bireylerde Ağız Ve Diş Tedavileri
Tam adıyla "Otizm Spektrum" bozukluğu ya da kısa adıyla otizm, kişinin ilk çocukluk döneminde başlayan ve hayatı boyunca tüm yaşam kalitesini etkileyen, sözel ve davranışsal bir bozukluk çeşididir. Nörolojik ve ruhsal bir bozukluk olan otizm günümüzde en sık rastlanan nörolojik bozukluklardan biridir.
Erken yaşlarda davranış terapileri ve yoğun eğitim programları bireylerin iletişim kurabilmelerine ve sosyal yetileri kazanabilmesine yardımcı olmaktadır.
Erken tanı ve tedaviye yönelik uzmanlar tarafından belirlenmiş eğitim uygulamaları otistik bireylerin tüm yaşamını olumlu yönde etkileyecek önemli bir unsurdur.
Otizmli bireylerde iletişim ve sosyal etkileşim ile ilgili güçlükler yaşanmaktadır. Bu güçlükler nedeniyle bireylerin ağız ve diş tedavilerinde genel anestezi altında uygulanabilmektedir. Genel anestezi uygulaması ile tüm ağız ve diş problemleri tek seansta tedavi edilebilmektedir.
Otizmli çocukların, diş hekimine alışması, mevcut ağız ve diş sorunlarının tedavi edilmesi için 3-4 ayda bir çocuk diş hekimine (pedodontist) muayenesine başvurmalıdır. Ağız ve diş tedavilerinde aynı hekimle devamlılığı olan diş hekimi ziyaretleri ile bireyler alışkanlık edinmektedir. Fiziksel koşulların ışık ve ses sistemlerinin azaltılması otizmli bireyleri daha kolay alışmasına fayda sağlayabilmektedir.