Sedasyon Anestezi Altında Diş Tedavileri
Sedasyon Nedir?
Sedasyon, dental fobisi olan kişilere uygulanan diş tedavileri esnasında hastanın yarı uyur hale getirilmesidir. Sedasyon uygulaması, ağız ve diş tedavileri sırasında hastanın hissedebileceği ağrı, endişe ve korkuyu ortadan kaldırmak için geliştirilen anestezi uygulamasıdır. Sedasyon anestezi, hastanın daha rahat bir şekilde tedavi sürecini tamamlamasına yardımcı olur.
Sedasyon uygulamasında kullanılan ilaçlar ve dozları kişilerin yaşına, tıbbi geçmişine ve cinsiyetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak, sedasyon işlemi sırasında hafif sakinleştirici ve ağrıyı azaltıcı etkisi olan ilaçlar kullanılır.
Sedasyon Anestezi Nasıl Uygulanır?
Ağız ve diş tedavisinin sedasyon anestezi altında yapılması planlanıyor ise anestezi uzmanı ile görüşme gerçekleştirilir. Bu görüşme sırasında sedasyon anestezi hakkında bilgilendirme yapılır. Aynı zamanda hastanın tıbbi özgeçmişi öğrenilir ve basit bir fizik muayenesi ile sedasyon anestezi uygulaması için bir sakınca olup olmadığı değerlendirilir.
Sedasyon anestezi uygulanacak ise tedaviye aç gidilmelidir. Bu sayede sedasyon anestezi sonrasında yaşanabilecek mide bulantısı gibi şikayetler minimuma indirilebilir. Ağız ve diş tedavilerine başlamadan önce hastalara damar yolu açılır ve anestezi ilacı damar yolundan vücuda enjekte edilir. Ardından, ağız ve diş tedavisine başlanabilir.
Sedasyon Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Sedasyon anestezi uygulamasının avantajı, diş tedavilerinin hasta açısından konforlu bir süreç eşliğine tamamlanıyor olmasıdır. Hastaların bazı durumlarda uzun süreli diş tedavisinden geçmesi gerekebiliyor, çok sayıda diş çürüğünün olması gibi durumlarda; tek bir seans içerisinde tüm ağız ve diş tedavilerinin yapılabiliyor olması da önem taşıyan avantajlar arasında yer alıyor.
Sedasyon Anestezi Uygulaması Ile Hangi Diş Tedavileri Yapılabilir?
Sedasyon anestezi yöntemiyle birçok diş tedavisi ve yapılabilmektedir. Sedasyon yöntemiyle uygulanabilen tedaviler ise;
- Diş çekimi,
- Kanal tedavisi,
- Dolgu işlemleri,
- İmplant tedavileri,
- Tüm cerrahi tedavilerdir.
Sedasyon Anestezinin Etkisi Ne Kadar Sürer?
Sedasyon anestezi uygulaması, tedaviden kısa bir süre sonra sona erdirilir. Kısa bir süre sonra hasta herhangi bir işlem geçirmemiş gibi hisseder.
Sedasyon Anestezi Uygulamasında Ağrı Hissedilir Mi?
Sedasyon anestezi uygulamasında, anestezi doktoru tarafından hastaya sakinleştirici ilaç verilir. Bu sayede hasta tolere edemeyeceği bir acı hissetmez.
Sedasyon Anestezi Uygulaması Kimlere Uygulanabilir?
Sedasyon anestezi yöntemi, herhangi bir alerjik rahatsızlığı bulunmayan herkese uygulanabilen anestezi yöntemidir. Diş hekimliğinde korkulu, endişeli hastalarda, özel gereksinimli bireylerde, çocuk ve yetişkin hastalarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Sedasyon Anestezi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
Diş hekimi veya iğne korkusu olanlara, mide bulantısı, kusma refleksleri sebebiyle diş tedavisini yaptıramayan bireylere ve çocuklara uygulanan anestezi yöntemidir. Birden fazla diş tedavisinin yapılması gereken durumlarda hasta sedasyon anestezi yöntemiyle uyutularak uzun süreli işlemler tek seansta tamamlanabilir.
Sedasyon Anestezi Hangi Hekim Tarafından Uygulanmaktadır?
Sedasyon, anestezi uzmanı tarafından uygulanır. Tedavi devam ettiği sürede hastanın yaşamsal fonksiyonları takip edilir. Tedavi sona erip hasta uyandığında yaşadığı ağrı ve sesleri hatırlamaz.
Sedasyon Anestezi Uygulaması Ile Tek Seansta Diş Tedavileri Tamamlanabilir Mi?
Sedasyon anestezi uygulaması ile ağız ve diş tedavisi yaptırmanın en büyük avantajlarında biri de tek seferde birden fazla dişin tedavisinin bitirilebilmesidir.