Ortognatik (Çene) Cerrahi
Ortognatik (Çene) Cerrahi Nedir?
Ortognatik (çene) cerrahi, çene iskelet yapısında ileri derece bozukluk olan yani diş pozisyonları ve alt – üst çene pozisyonlarının olması gerektiği gibi olmadığı durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ortognatik cerrahi ile hastalarda çiğneme, konuşma gibi fonksiyonların kazandırılması ve estetik görüntünün iyileştirilmesi amaçlanır. Ortognatik cerrahi işlemi ortodonti uzmanı ve çene cerrahisi uzmanı tarafından uygulanmalıdır. Ortognatik cerrahi halk arasından ‘’Çene cerrahisi’’ olarak da bilinmektedir.
Hangi Durumlarda Ortognatik Cerrahi Uygulanır?
Özellikle çenelerin birbiriyle uyumlu olmadığı aşağıdaki durumlarda uygulanır.
- Çene çıkıklığı ve yamukluğu
- Alt çenenin önde, geride, sağ veya sola doğru olması
- Alt ve üst çenesinde normalin dışında kapanış olması
- Çene ve diş yapısından kaynaklı yüz estetiğinin bozulmalar
- Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında sorunlar olması
Ortognatik (Çene) Cerrahi Nasıl Uygulanır?
Ortognatik cerrahi için hastanın 18 yaşı geçmiş ve kemik gelişimini tamamlamış olması gereklidir. Ortognatik cerrahi öncesinde diş ve çene bozukluklarına sahip hastalar fotoğraflar, klinik muayene, panoramik röntgen, 3D bilgisayarlı tomografi, ağız içi model taramaları gibi aşamalardan geçtikten sonra dişlerin ameliyat sonrasında nasıl dizileceğine dair bir konumlama yapılır. Tedavi öncesi hasta ortodontik tedavi uygulanarak dişlerin konumları doğru kapanış sağlayacak şekilde düzeltilir. Dişlerin doğru konumlanmasının ardından cerrahi işlem ile çene doğru yere alınarak vidalar ve plaklarla çenenin sabitlenmesi sağlanır. Cerrahi işlemin ardından 6-12 ay kadar tedavinin son aşaması olan ortodontik tedaviye devam edilir. Ortognatik Cerrahi genel anestezi altında vakanın şiddetine göre tek çene veya çift çene olarak çene cerrahı ve ortodonti uzmanı tarafından uygulanır.
Ortognatik Cerrahi Yapılmasının Avantajları Nedir?
Hastanın kendi dişleri ile estetik ve fonksiyonel açıdan sorunları çözülerek kişinin psikolojik olarak da iyileşmesi sağlanır. Doğru konumlanmış dişler ile simetrik bir görüntü sağlanır ve konuşma, çiğneme ve solunum fonksiyonlarında iyileşmeler ile kişinin yaşam kalitesi yükselir.
Ortognatik Tedavi Ne Kadar Sürer?
Bu tip tedavilerde süre ne kadar diş hareketi yapılacağına bağlıdır. Dişlerin konumları ne kadar normalden uzaksa tedavi süresi o kadar uzun olur. Ortalama tedavi süresi 1 ile 2 yıl arasında değişim göstermektedir. Cerrahi işlem 2-3 saat sürer ve ortalama 10 günlük sürede iyileşir.