İstanbul Kent Üniversitesi Diş Hastanesi
X

TEDAVİLER

SAĞLIKLA
Gülümse

İletişim Hattı

444 0 987
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız boşluğundaki yumuşak doku (yanak, damak, dil, dudak vb.) ve sert doku (dişler, kemikler) ile ilgili tüm rahatsızlıkların tanı ve tedavisini lokal anestezi, genel anestezi veya sedasyon altında yapan bölümdür.

Ağız ve maksillofasiyal cerrahi, ağızda darbe alan dişlerin çekilmesi, diş implantı yapımı, sinüs lifting operasyonları, diş ve yumuşak doku ile ilişkili kist ve tümörlerin cerrahi olarak çıkarılmasına ve protez yapımına yardımcı olmak için ağız ve çenenin sert ve yumuşak dokularında yapılan cerrahi operasyonları gerçekleştiren bölümdür. Apikal rezeksiyon, oral implant operasyonları, küçük biyopsiler, gömük dişler ve normal diş çekimleri sedasyon anestezisi altında, çene kırıkları, geniş kistler, biyopsiler, maksillofasiyal cerrahi gerektiren ameliyatlar genel anestezi altında yapılabilmektedir.

Ağız cerrahisi ameliyathane koşullarında ve steril bir ortamda ve alanında uzman öğretim üyeleri ve görevlileri tarafından yapılmaktadır.

Yirmilik Dişler Ve Tedavi Süreci

Yirmilik dişler, 17 ila 26 yaşları arasında püsküren üçüncü azı dişleridir. Çene arkının en son bölgesinde yer aldıkları için bakımları ve fırçalamaları diğer dişlere göre zor olabilir. Bu nedenle çürük görülme sıklığı yüksektir. Ağrıya ve ağız kokusuna neden olabilir.

Çenedeki yer darlığı nedeniyle yirmilik dişler diş arkı üzerinde yerlerini zaman zaman düzenli bir şekilde alamadığından sürmeleri gecikir veya sürmeyebilir. Bu durumda diş etleri ve çene kemiği etkilenebilir. Yiyeceklerin sıkışmasına ve travma sonucu enfeksiyona neden olabilirler. 20 yaş dişleri çevresindeki diş etlerinde şişlik ve kızarıklık, boyun ve kulaklarda şiddetli ağrı, ağzı açmada zorluk, ağzı açarken ve yutkunmada ağrıya neden olan bu duruma perikoronit denir.

Tam olarak etkilenen yirmilik dişler, dişleri önlerine iterek maloklasyon oluşturabilir. Komşu dişe baskı yaparak çürümesine neden olabilirler. Uzun yıllardır fark edilmeyen yirmilik dişler çenede büyük boyutlara ulaşan kistlere neden olur ve bu da ciddi sorunlara yol açabilir.

Herhangi bir soruna yol açmasa bile ortodontik tedavi için yirmilik dişlerin çıkarılması gerekebilir. Doğru pozisyona yerleştirilmiş sağlıklı bir 20 yaş dişinin çıkarılması gerekmez. Yirmilik dişlerin çıkarılması maksillofasiyal cerrahlar tarafından yapılmalıdır.

Yirmilik dişlere ek olarak, köpek dişleri ve küçük azı dişleri de tam olarak etkilenebilir, eğer ortodontik olarak değiştirilemeyecekleri, bir operasyonla çıkarılmaları gerekebileceği belirlenir.

Dental İmplant Nedir?

Dental implantlar diş köklerini taklit eden vidalardır ve eksik bölgede doğal dişi en iyi taklit eden doku dostu bir malzeme olarak bilinen titanyumdan yapılmıştır. Bir takım nedenlerle dişlerini kaybeden hastalarda uygun fonksiyon ve estetik sağlar ve diş eksikliğini giderirler. Tek diş eksikliklerinden toplam diş kaybı olan hastalara kadar uygun her bireye uygulanabilir. Doku ile uyumlu bir malzeme olan titanyumdan yapılan implantlar, doğal dişlere en iyi alternatif olması nedeniyle günümüzde en çok tercih edilen tedavi yöntemidir.

Hastanın genel sağlığını değerlendirmek ve diş muayenesi yapmak için diş hekimleri ve maksillofasiyal cerrahlar tarafından implant tedavisi görecek hastaya klinik ve radyografik muayeneler yapılır. Hastanın tedaviden beklentileri ve gerekirse mevcut kemiğin implanta uygunluğu 3 boyutlu radyografik görüntülerle değerlendirilir. Kontrol altına alınmayan önemli bir sistemik hastalığı olan, son zamanlarda radyasyon tedavisi veya kemoterapi almış kişilere bu tedavinin uygulanması risklidir. Bu nedenle implant olacak her hastanın sağlık geçmişinin cerrah tarafından bilinmesi son derece önemlidir. Dental implant her yaşta uygulanabilir. Ancak, çocukların 18 yaşını tamamlaması beklenmelidir. Bazı özel durumlarda daha erken yapmak mümkündür. Bu bir diş hekimi tarafından değerlendirilmelidir.

Dental implantlar lokal anestezi altında kolayca uygulanabilir. Gerekirse sedasyon veya genel anestezi altında da uygulanabilir. Dental implant tedavi süreci diş eksikliğine ve kemiğin durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda protez aşamasına aynı gün başlanabilirken, diğer durumlarda implant protezlerinin yapım aşamasına genellikle implant yerleştirilmesinden 3 ay sonra başlanır. Kemik hacminin yetersiz olduğu durumlarda ek cerrahi işlemler yapılmışsa sinüs lifting, greft ve membran uygulamaları gibi yöntemler sonucunda implant protezlerinin uygulanma süresi uzayabilir.

İmplant ameliyatından sonra hastaya uygun ilaçlar verilir ve ameliyat sonrası yapılması gerekenler hastaya bildirilir. Diş implantı yaptıran hastaların 6 ayda bir kontrole gelmeleri istenir.

İmplant Uygulamasının Amacı Nedir? Diş kaybı nedeniyle ortaya çıkan kemik erimesi, mandibulanın seviyesinin ve hacminin azalmasına yol açar. Dental implantların yerleştirilmesi kemik kaybını önler ve stabilize eder. İmplantlar çiğneme, gülümseme, konuşma gibi fonksiyonların performansında doğal dişlere yakın bir işleve sahiptir. Bu işlevsellik hastalara sosyal, psikolojik ve fiziksel konfor sağlar.

HEKİMLERİMİZ

Hakkı TANYERİ

Prof. Dr. Hakkı TANYERİ

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Nedim ÖZER

Prof. Dr. Nedim ÖZER

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Serhat YALÇIN

Prof. Dr. Serhat YALÇIN

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Burak YAZICI

Dr. Öğr. Üyesi Burak YAZICI

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Emine Tuna AKDOĞAN

Dr. Öğr. Üyesi Emine Tuna AKDOĞAN

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Gizem Ecem KOÇAK NUHOĞLU

Dr. Öğr. Üyesi Gizem Ecem KOÇAK NUHOĞLU

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

BÖLÜMLER

Ağız, Diş ve Çene Sağlığı

Ağız, Diş ve Çene Sağlığı

İncele
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

Diş hekimliğinde ağız ve diş hastalıklarının ve ağızda belirti veren sistemik hastalıkların teşhisi ve tedavi planlamasını üstlenmiş ana bilim dalıdır.

İncele
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), diş hekimliğinin yeni doğan, çocuk veya adölesan bireylerin ağız sağlığı ile ilgilenen branşıdır.

İncele
Dijital Diş Hekimliği

Dijital Diş Hekimliği

Dijital diş hekimliğinde uygulanan zirkonyum ve porselen kronlar aynı gün hazırlanabildiği için hastalarımıza aynı gün uygulanabilmektedir.

İncele
Endodonti

Endodonti

Endodonti Latincede Endo, "iç” odont, "diş" anlamına gelen iki kelimenin birleşmesinden meydana gelmiş diş hekimliğinin bir ana bilim dalıdır.

İncele
Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti; dişlerdeki çapraşıklık ve boşlukları düzeltmekle birlikte çene ilişkilerindeki uyumsuzluklar sonucu ortaya çıkan kapanış bozuklukları ile ilgilenen bir anabilim dalıdır.

İncele
Periodontoloji

Periodontoloji

Periodontoloji, diş etleri ve dişi çevreleyen ve destekleyen dokuların tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.

İncele
Protetik Tedaviler

Protetik Tedaviler

Dişlerin ve/veya çevre dokularının birtakım nedenlerle madde kaybına uğradığı (çürük, diş eti hastalığı, kaza, vb.) ve kaybedildiği durumlarda veya madde kaybı olmaksızın sadece estetik nedenlerle yapılabilen kişiye özel restorasyonlara “protez” ismi verilir.

İncele
Restoratif Diş Tedavileri

Restoratif Diş Tedavileri

Diş çürükleri, tamamen bireysel ağız bakımının eksikliğinden kaynaklanır.

İncele
Whatsapp'tan Yazın
Online Randevu