Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri
Genel Anestezi Nedir?
Genel anestezi, cerrahi uyaranın neden olabileceği ağrı ve refleks yanıtların ilaçlar ile kontrolünün sağlandığı geçici bilinç kaybı (derin uyku hali) durumunu ifade eder. Solunum, dolaşım, kan basıncı ve vücut sıcaklığı gibi yaşamsal fonksiyonlardaki fizyolojik stabilite korunarak yapılır.
Genel anestezi uygulaması, diş hekimi fobisi olan, korkan yetişkin veya çocuk hastalara, özel bakım gereksinimi olan bireylere ve lokal anestezinin yetersiz kalacağı pek çok cerrahi operasyonlarda (kist oluşumları, 20 yaş dişleri, çene kırıklıkları vb.) genel anestezi uygulaması tercih edilmektedir.
Genel Anestezi Kimlere Uygulanabilir?
Genel anestezi uygulaması, öncesinde yapılacak tıbbi bir değerlendirme ile bireysel risklerin saptanması ve o risklerin yönetiminin sağlanabildiği herkese yapılabilmektedir.
Genel Anestezi Nasıl Uygulanır?
Ağız ve diş tedavisinin genel anestezi altında yapılması planlanıyor ise anestezi uzmanı ile görüşme gerçekleştirilir. Bu görüşme sırasında genel anestezi hakkında bilgilendirme yapılır. Aynı zamanda hastanın tıbbi özgeçmişi öğrenilir ve basit bir fizik muayenesi ile genel anestezi uygulaması için bir sakınca olup olmadığı değerlendirilir ve genel anestezi uygulaması öncesinde birtakım tahliller istenir.
Genel anestezi uygulanacak ise tedaviye aç gidilmelidir. Bu sayede genel anestezi sonrasında yaşanabilecek mide bulantısı gibi şikayetler minimuma indirilebilir. Ağız ve diş tedavilerine başlamadan önce hastalara damar yolu açılır ve anestezi ilacı damar yolundan vücuda enjekte edilir. Ardından, ağız ve diş tedavisine başlanabilir.
Genel Anestezi Uygulaması Ile Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Genel anestezi uygulaması; diş tedavi yöntemlerine, tedavi edilecek diş sayısına ve uygulanacak tedaviye göre değişebilmektedir. Ameliyatın devam etmesi gerektiği kadar anestezi uygulaması sürdürülür.
Genel Anestezi Uygulaması Kim Tarafından ve Nerede Yapılır?
Genel anestezi altında diş tedavileri; tam teşekküllü ameliyathanelerde, uzman genel anestezi hekimi kontrolünde diş hekimi tarafından yapılmaktadır.
Genel Anestezi Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Genel anestezi uygulamasından bir süre sonra uykulu ve yorgun hissetmeniz normaldir, bu durum anestezi uygulaması sırasında verilen ağrı kesici ilaçlara göre değişkenlik gösterebilir.
- Genel anestezi uygulaması sonrası, diş hekiminiz yapılan ameliyata göre değişmekle birlikte, birkaç saat sonra, az miktarlarda yumuşak gıdalar tüketmenizi önerebilir.
- Genel anestezi uygulaması sonrası, her gün düzenli olarak kullandığınız ilaçları (aksi söylenmedi ise) kullanmaya devam ed
Genel Anestezi Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Genel anestezi uygulamasının avantajı, diş tedavilerinin hasta açısından konforlu bir süreç eşliğine tamamlanıyor olmasıdır. Hastaların bazı durumlarda uzun süreli diş tedavisinden geçmesi gerekebiliyor, çok sayıda diş çürüğünün olması gibi durumlarda; tek bir seans içerisinde tüm ağız ve diş tedavilerinin yapılabiliyor olması da önem taşıyan avantajlar arasında yer alıyor.
Çocuklarda Genel Anestezi Ile Diş Tedavileri
Çocuklarda; diş tedavileri genel anestezi altında yapılabilmektedir. Özellikle 6 yaş altı veya özel bakım gereksinimi olan hastalarda tercih edilmektedir. Genel anestezi uygulaması sırasında bilinç kapalı olduğu için özellikle uyum sorunu yaşayan çocuklarda tüm ağız ve diş tedavileri ağrısız ve tek seansta tamamlanabilmektedir.
Genel Anestezinin Etkisi Ne Kadar Sürer?
Genel anestezi uygulaması, hastanın ameliyat esnasında ağrı duymaması için uygulanır ve tedaviden kısa bir süre sonra sona erdirilir.
Genel Anestezi Uygulaması ile Tek Seansta Diş Tedavileri Tamamlanabilir Mi?
Genel anestezi uygulaması ile ağız ve diş tedavisi yaptırmanın en büyük avantajlarında biri de tek seferde birden fazla dişin tedavisinin bitirilebilmesidir.