Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi, dişin merkezindeki damar ve sinir paketinin; yani bir bağ dokusu olan ‘pulpanın’ çıkarılmasıdır. Hasar gören, hastalanan veya ölen pulpa çıkarıldığında, kalan boşluk temizlenir, şekillendirilir ve yeniden doldurulur. Bu işlemlerle kök kanalı, hermetik (sızdırmaz bir şekilde) doldurularak kanal tedavisi işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Kanal tedavisi yapılması planlanan dişte, dişin etrafındaki maddelerin yok olduğu ve dişte boşluk kaldığı durumlarda Fiber Post Uygulaması tercih edilebilir.
Kanal Tedavisi Yapılacak Dişlerde Hangi Belirtiler Oluşur?
- Dişlerde renk değişikliği,
- Soğuk veya sıcağa karşı aşırı hassasiyet,
- Soğuk veya sıcakla başlayan şiddetli ağrı,
- İlgili dişte uzama,
- Şiddetli sıklıkla zonklayıcı, uzun süren ve kendiliğinden (bir etken olmaksızın) başlayan ağrı,
- Yemek yerken dişlerin birbirine değmesi ile hissedilen ağrı,
- Yemek başlayan ağrı ve ilgili dişle ilişkili yüzde apse nedeniyle oluşan şişlik,
- Dişte kırılma sonucunda diş kaybı oluşur.
Kanal Tedavisi Sırasında / Sonrasında Ağrı Hissedilir Mi?
Tedavi öncesi uygulanan lokal anestezi sayesinde kanal tedavisi boyunca genellikle ağrı hissedilmez. Dişin aşırı derecede hassas olduğu durumlarda ise uygulanacak özel anestezi teknikleri ile hissedilen hassasiyetin tamamen yok edilebilmesi mümkündür. Hastamızın tedavi esnasında herhangi bir ağrı hissetmemesi önemlidir.
Kanal tedavisi sonrasında ise hafif hassasiyetler, dişin üzerine baskı geldiği zaman ağrı şikayetleri olabilir ancak kısa bir süre sonrasında bu şikayetler zamanla ortadan kalkmaktadır.
Kanal Tedavisi Kaç Sens Sürer?
Kanal tedavisi dişteki problemin boyutuna göre 30-60 dakikalık tek bir seans ile tamamlanabileceği gibi bir kaç seansta sürebilir. Eğer dişteki enfeksiyon, çevre kemik dokularına yayılmış ise işlem iki veya üç seans sürebilir. Fakat güncel bilimsel yöntemlerle işlemler genellikle tek seansta bitmektedir.
Kanal Tedavisi Yapılmasının Avantajları Nelerdir?
Kanal tedavisi zamanında teşhis edildiğinde %95 oranında başarılı olan bir tedavi yöntemidir. Doğal dişlerin korunması diş hekimliğinde her zaman öncelikli uygulanan bir tedavi yöntemidir.
- Diş çekimine gerek kalmadan çürük ve enfekte olan diş kurtarılabilir.
- Diş etrafındaki kemik kaybedilmemiş olur.
Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?
Aşırı derece ilerlemiş çürükler veya derin diş kırıklarında dişin sinir dokusu olan pulpa kendini iyileştiremez ve diş canlılığını kaybeder. Canlılığını kaybeden diş enfeksiyon odağı haline gelir. Bu noktada bir an önce hekim tarafından kanal tedavisi işlemi yapılmalıdır. Kanal tedavisi yapılmadığında enfeksiyon kök ucundaki ve çevresindeki dokulara kadar ulaşabilir. Diş kökünü çevreleyen çene kemiğinde iltihaplanma meydana getirerek o bölgede kemik kaybına yol açabilir. Bu aşamaya ulaşmış dişlerin kanal tedavisi daha uzun ve zahmetli işlemler gerektirebilir. İhmal edilen durumlarda dişin kaybına kadar varan üzücü sonuçlar doğabilir.
Fiber Post Uygulaması Nedir?
Fiber post uygulaması, dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından uygulanan işlemdir. Bu uygulama dişte madde kaybının çok fazla oranda olması ve dişin kalan kısmının dolgu uygulanması için yeterli olmadığı durumlarda kullanılır. Dişin etrafındaki maddelerin yok olduğu ve dişte boşluk kaldığı durumlarda tercih edilmektedir. Diş duvarının tamamen ortadan kalkması halinde dişin yeniden eski fonksiyonlarına kavuşması için bu uygulamadan faydalanılır.
Fiber post uygulaması, kanal tedavisinin ardından yapıldığından dolayı kanal tedavisi sırasında lokal anestezi uygulandığı için fiber post uygulamasında ağrı hissedilmez.
Fiber Post Uygulaması Hangi Hastalara Uygulanır?
Fiber post uygulaması, aşırı madde kaybı olan dişlerde dolgu ya da kaplama öncesinde ve zirkonyum gibi tam seramik porselenler yapılmadan önce madde kaybı fazla olan dişleri güçlendirmek için kullanılır. Sadece kök kaldığında hastanın sağlıklı bir kemik yapısı varsa fiber post uygulaması yapılabilir.
Fiber Post Nasıl Uygulanır?
Post uygulamaları kökün içerisine yapıldığından, kanal tedavisi mutlaka yapılmış olmalıdır. Kanal tedavisinin ardından diş duvarı ortadan kalktıysa ancak diş köklerinde herhangi bir sorun yoksa bu durumda uygulama aşamasına geçilebilir. Fiber postun kırılma olasılığının çok düşük olması ve dişe yapışmasının daha kolay olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.
Kanal Tedavisi Fiyatları
Kanal tedavisi fiyatları; diş kök sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Diş hekiminin yapacağı teşhis ve tedavi planlaması sonucunda belirlenir.
Kanal tedavisi fiyatları: abseli diş tedavisi, retreatment ve kanal içi post uygulamalarından ve fiber post, apikal rezeksiyon ve lazer destekli tedavi yöntemlerinden hangisinin tercih edileceğine, kullanılan ekipmanlara ve ilave tedavilere ihtiyaç olup olmadığına göre belirlenmektedir.