İstanbul Kent Üniversitesi Diş Hastanesi
X

TEDAVİLER

SAĞLIKLA
Gülümse

İletişim Hattı

444 0 987
Periodontoloji

Periodontoloji

Periodontoloji Nedir?

Periodontoloji, diş etleri ve dişi çevreleyen ve destekleyen dokuların tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.

Periodontal hastalıklar toplumda en yaygın gözlenen kronik hastalıklardandır. Bu hastalıklar bir ya da birden fazla diş etkileyebilir, her yaştan bireyde gözlenebilir.

Periodontal hastalıklar etkenleri ya da klinik seyrine göre çeşitli isimlerle sınıflandırılmışlardır. Bunların büyük çoğunluğunda temel etken dişlerin üzerinde biriken mikrobiyal plak olmakla beraber hastalığın şiddetini etkileyen ilave bireysel faktörler olabilir. Özellikle de ailesinde erken yaşta diş kaybı / diş eti hastalığı geçmişi olan, sigara kullanan ya da diyabet hastalığı gibi genel sağlığı etkileyen durumlara sahip olan bireylerin düzenli olarak periodontal açıdan izlenmesinde büyük yarar vardır.

Sağlıklı diş eti; mat görünümlü, açık pembe renkli ve sert kıvamlıdır. Bazı hastalarda yüzeyi portakal kabuğu gibi pütürlü olabilir. Sağlıklı bir diş eti fırçalama ile kanamaz.

En Sık Görülen Periodontal Hastalıklar Nelerdir?

  • Gingivitis,
  • Periodontitis,
  • Diş eti apsesi ve periodontal apse,
  • Diş eti büyümesi,
  • Diş eti çekilmesi görülebilmektedir.

Periodontal Tedaviler Nelerdir?

Periodontal tedaviler cerrahisiz ve cerrahi olarak ikiye ayrılmaktadır.

Cerrahisiz Periodontal Tedavi

  • İyi ağız hijyeninin sağlanması

Tüm tedavilerde olduğu gibi periodontal tedavilerde de hasta uyumu çok önemlidir. Başarılı bir tedavi sonucu ancak hekim-hasta iş birliği ile gerçekleşebilir. Bu durumda hastaya düşen görev günlük ağız hijyen işlemlerini hekimi tarafından önerildiği gibi uygulamaktır. Hastalığın önlenmesi ve dokuların iyileşmesi için diş üzerinde biriken mikrobiyal plağın uzaklaştırılması gereklidir.

Muayene ve tedaviler süresince hekim tarafından hastaya diş fırçası, diş macunu, diş ipi gibi hijyen ürünlerinin seçimi ve hastanın mevcut durumuna uyarlanmış etkin ağız hijyen yöntemleri anlatılır.

  • Diş yüzey temizliği

Enfeksiyonu kontrol altına almak ve dokuların iyileşebileceği uygun ortamı sağlamak amacıyla diş yüzeyindeki diş taşı vb. sert eklentiler diş ve kök yüzeyinden hekim tarafından uzaklaştırılır. Diş etlerinin dişe sağlıklı bir şekilde tutunabilmesi için kök yüzeyi yeniden düzenlenir. Bu işlemler elektrikle çalışan titreşimli aletler ve el aletleri ile gerçekleştirilir. Hastalığın şiddetine bağlı olarak seans sayısı ve kontrol sıklığı değişebilir. Yapılan bu işlemlerle beraber diş çürüğü, taşkın dolgu ve uyumsuz diş protezi gibi plak birikimini kolaylaştıran olumsuzluklar tespit edilirse hasta bu problemlerin tedavisi için yönlendirilir.

Cerrahi Periodontal Tedavi

Kontroller esnasında cerrahisiz tedavi ile tam olarak tedavi edilemeyen durumlar tespit edildiğinde bir sonraki aşama olarak hastanın durumuna uygun cerrahi tedavi seçeneği önerilir. Bu cerrahi tedaviler çoğunlukla lokal anestezi altında yapılır.

  • Flep Operasyonu

İltihabi kemik yıkımının fazla ya da düzensiz olduğu, dişlerin etrafında oluşan ceplerin cerrahisiz tedavi ile yeterince küçültülemediği, diş ya da kök yapısından kaynaklanan nedenlerle kök yüzeyinin bir bölümüne cerrahisiz yöntemlerle ulaşılamadığı durumlarda diş etleri cerrahi olarak açılarak kök ve kemik yüzeyine direkt müdahele edilir. Kök ve kemik yüzeyindeki iltihaptan etkilenmiş, iyileşmesi kötü yumuşak dokular ve ulaşılması güç alanlardaki diş taşları temizlenir. Kemik yüzeyindeki düzensiz alanlar düzeltilir ve uygun vakalarda kemik içi boşluklar kemik grefti (kemik tozu) ve membran gibi ürünlerin de yardımıyla tamamlanır, dişi destekleyen dokuların rejenerasyonu (yeniden oluşumu) sağlanmaya çalışılır.

  • Gingivektomi/gingivoplasti

Dişlerin etrafında oluşan cep derinliklerinin azaltılması, diş eti büyümelerinin tedavisi, protez-dolgu gibi işlemler öncesi yeterli diş boyunu ortaya çıkarmak ya da diş eti estetiğini sağlamak gibi amaçlarla çeşitli el aletleri, döner aletler ve lazerle diş etlerinin kesilmesi-düzeltilmesi işlemleridir.

  • Frenektomi

Bazı hastalarda dudakları ve yanakları çene kemiklerine bağlayan kaslar dişlere daha yakın bölgeden tutunurlar. Bu gibi durumlarda diş eti çekilmesi ve dişlerde aralanma gibi sorunlar ortaya çıkar. Frenektomi işlemi ile bu gibi sorunlu kas bağlantıları cerrahi olarak zararsız konuma getirilir.

  • Kök yüzeyini kapatma ve yapışık diş etini arttırma işlemleri

Yetersiz yapışık diş eti yüksekliği durumunda hasta etkin ağız hijyeni sağlayamayabilir ya da diş eti çekilmesi olasılığı artabilir. Bu ve diş eti çekilmesi durumunda diş etrafında hareketsiz, diş daha iyi destekleyen diş etinin miktarını arttırmak ve kök yüzeyini kapatmak için çeşitli cerrahi yöntemler geliştirilmiştir. Muayene ve kontroller esnasında mevcut durum nedenleri ile incelenir ve en uygun yöntem alternatifleriyle beraber belirlenir. Bu cerrahi uygulamalarda bazen hastanın kendi dokuları bir bölgeden (örneğin damak) diğer bölgeye aktarılabileceği gibi piyasada bulunan diğer ürünler de tercih edilebilir.

HEKİMLERİMİZ

Ayşe Cansu BAŞEĞMEZ

Prof. Dr. Ayşe Cansu BAŞEĞMEZ

Periodontoloji

Gökhan KASNAK

Dr. Öğr. Üyesi Gökhan KASNAK

Periodontoloji

Emre CANTÜRK URAL

Dr. Öğr. Üyesi Emre CANTÜRK URAL

Periodontoloji

Liubov KARAGÜLLE

Dr. Öğr. Üyesi Liubov KARAGÜLLE

Periodontoloji

Özden HAYTURAL

Dr. Öğr. Üyesi Özden HAYTURAL

Periodontoloji

BÖLÜMLER

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

2012 yılından bu yana Sağlık Merkezi’nde beyin cerahhı olarak görevini sürdürüyor.

İncele
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

Diş hekimliğinde ağız ve diş hastalıklarının ve ağızda belirti veren sistemik hastalıkların teşhisi ve tedavi planlamasını üstlenmiş ana bilim dalıdır.

İncele
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), diş hekimliğinin yeni doğan, çocuk veya adölesan bireylerin ağız sağlığı ile ilgilenen branşıdır.

İncele
Dijital Diş Hekimliği

Dijital Diş Hekimliği

Dijital diş hekimliğinde uygulanan zirkonyum ve porselen kronlar aynı gün hazırlanabildiği için hastalarımıza aynı gün uygulanabilmektedir.

İncele
Endodonti

Endodonti

Endodonti Latincede Endo, "iç” odont, "diş" anlamına gelen iki kelimenin birleşmesinden meydana gelmiş diş hekimliğinin bir ana bilim dalıdır.

İncele
Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti; dişlerdeki çapraşıklık ve boşlukları düzeltmekle birlikte çene ilişkilerindeki uyumsuzluklar sonucu ortaya çıkan kapanış bozuklukları ile ilgilenen bir anabilim dalıdır.

İncele
Protetik Tedaviler

Protetik Tedaviler

Dişlerin ve/veya çevre dokularının birtakım nedenlerle madde kaybına uğradığı (çürük, diş eti hastalığı, kaza, vb.) ve kaybedildiği durumlarda veya madde kaybı olmaksızın sadece estetik nedenlerle yapılabilen kişiye özel restorasyonlara “protez” ismi verilir.

İncele
Restoratif Diş Tedavileri

Restoratif Diş Tedavileri

Diş çürükleri, tamamen bireysel ağız bakımının eksikliğinden kaynaklanır.

İncele
Ağız, Diş ve Çene Sağlığı

Ağız, Diş ve Çene Sağlığı

İncele
Whatsapp'tan Yazın
Online Randevu