Oral İmplant Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Oral implantlar çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Ağız ortamında kemik düzeyi uygun olduğu takdirde eksik dişlerin veya çekilen dişlerin yerine yapılan implantlar ile hastalarımız sabit veya hareketli protezlerle rahatlığa kavuşmaktadır. İmplant tedavisi; diş ekme, çakma diş veya vidalı diş gibi çeşitli söylemlerle anılır.
İmplant Yaptırmak İçin Bir Yaş Sınırı Var Mı?
İmplant yaptırmak için alt yaş sınırı vardır. Kemik gelişiminin tamamlanmadığı dönemden önce yapılamamaktadır. İleri yaşlarda hastanın kemik yapısına bağlı olabilmektedir. İleri yaşta olan bazı hastalarda iyi bir kemik yapısıyla, 30 yaş civarındaki bazı hastalarda da çok kötü bir kemik yapısı ile karşılaşabilir. Sinüs bozukluğuna bağlı olarak da kemik erimesi olabilir.
Kemik Erimesinde Genetik Faktörler Etkili Midir?
Kemik erimesinde genetik faktörler etkili olabilir. Diş eti probleminin ailesel kalıtımla aktarıldığı bazı bilimsel yayınlarda görülmektedir. Kemik yapılarda birtakım çekilmeler olabilir, bu tip hastalar ağız ve diş sağlığı muayenelerini ihmal etmemeliler.
Kemik Greftleme Neden Yapılır, Hangi Materyaller Kullanılır?
Kemiklerde bir rezorbsiyon ya da bir çekilme varsa kemik grefti uygulanabilir. Ayrıca bu kemik greftlerini hastanın kendi dişleri olduğu durumlarda periodontal diş eti bozukluğunun neden olması sebebiyle o bölgelere de kemik greftleme yapılabilir. Yapılan ameliyatlardan sonra o bölgede kalan boşluğa, kemik grefti koyulabilir.
Onun üzerine ise biyometaryel dediğimiz membran konulur. Bunlar ikisi birlikte kullanılan metaryellerdir.
Kemik Greftleme Sonrasında İmplant Ne Zaman Yapılabilir?
Zamanla hastaların kemikleri rezorbe oluyor veya eksiliyor. Buna; zamanından önce çekilen dişler, çekim sonrasında oluşan harabiyet sebep olabilir. Bu gibi nedenler kemik eksikliğine neden olabilir. Bu kemiklerdeki rezorbsiyon çok fazla değil ise o bölgeye bir kemik ögmentasyonu denilen yapay kemik veya hastanın kendisinden aldığımız otojen greft dediğimiz greftleme yapılabilir. Hastaların kemiğinin kuvvetli olduğu yerlerden blok kemikleri de oraya monte ederek hastaya kemiğinde bir derinlik kazandırarak o bölgeye implant uygulaması yapılabilir.
Ön Dişlere İmplant Tedavisi Yapılabilir Mi?
Azalmamış kemik yoğunluğu olan her bölgeye implant tedavisi yapılabilir. Vücutta bazı anatomik bölgeler vardır; burun tabanı, mental sinirler, lingual bölge vb. dikkat edilmesi gereken anatomik bölgelerdendir.
Oral İmplantların Kullanım Süresi Ne Kadardır?
İmplantlar ömür boyu kullanılabilir ancak ilerleyen yaşla beraber diş etinde çekilmeler meydana gelebilir. Bu durum hastanın implant yaptırdıktan sonra; ağız ortamına ve ağız hijyeninin iyi olmasına bağlıdır. Bazı hastalar; implant dişlerine çok iyi bakarken bazı hastalar yeterli özeni göstermemektedir. İmplant dişlere bakım yapılmaz ve gerekli özen gösterilmezse diş eti problemi nedeniyle kemik kayıpları başlayabilir ve kısa zamanda kemik rezorbsiyonuna neden olabilir.
İmplant Diş Bakımı İçin Diş Fırçalama Haricinde Yapılması Gereken Bakımlar Nelerdir?
Diş fırçalama, oral hijyen ve diş etlerinin devamlı olarak kontrolü en doğrusudur. Sert ve kabuklu besinleri tüketirken dikkatli olunmalıdır. Ağız ve diş sağlığı için 6 ayda bir diş hekimi kontrolü önemlidir.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz 'Çene Kistleri Nedir?' konulu blog yazımızı inceleyebilirsiniz.