Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu Nasıl Önlenir?
Diş hekimi korkusu olan çocuklar üzerine çok gidilmemeli, kendi isteği ile tedavi için ikna edilemiyorsa günümüz teknolojisinde kullanılan diş tedavilerinde genel anestezi gibi ileri teknikler kullanılarak tedaviler uygulanmalıdır. Çocuklarınızın ağız ve diş sağlığı bilinci oluşturmak için aşağıdaki önemleri alabilirsiniz.
Bebeklerin süt dişleri genellikle 6 ay – 1 yaşından itibaren sürmeye başlar. ‘’Bebeğimin ilk diş muayenesini ne zaman yaptırmalıyım? ‘’ dire soran ebeveynler 1 yaşından itibaren çocuklarını diş hekimi ile tanıştırılmalı ve düzenli aralıklarla muayeneye devam etmelidir. Süt dişlerinin sürmesi ve ailelerin uygulayacağı bazı önlemler bebekte rahatsızlığa yol açmadan, doğal bir şekilde geçirilebilir.
Ebeveynlerin ve ailenin diğer bireylerinin, diş hekimliği ile ilgili tatsız tecrübeleri olabilir. Bu tecrübeler çocukları korkutma aracı olarak kullanılmamalıdır. Çocuklar kendi tecrübelerinden ya da etrafından duyduğu tecrübelerden sanıldığının aksine çok etkilenebilirler.
Diş hekimine gitmeden önce evde diş hekimliği oyunları oynanabilir veya öykü kahramanı diş hekimine giden bir çocuk olan sosyal hikayeler anlatılarak durum normalleştirilebilir. Bunun yanı sıra animasyonlar ve çizgi filmler izletilebilir.
Çocuğun yaşına göre davranış yönlendirmeleri yapılmalıdır. Örneğin küçük yaştaki çocuklarda diş hekimliğinde kullanılan ekipmanların olduğu oyuncaklar ile oynanabilir. Daha büyük çocuklarda telkin ve pozitif yönlendirme yapılabilir.
Diş fırçalamak ile ilgili ebeveynler rol model olmalı, günde iki kez en az iki dakika dişlerini fırçalanması konusunda öğretici olunmalıdır.
Çocukların 7 yaşına kadar el becerileri yeterince gelişmemesi nedeniyle diş fırçalama anne-babaları ya da çocuğun bakımını üstlenen kişiler tarafından uygulanmalıdır. Bu uygulama çocuğun doğru diş bakımı alışkanlıklarını kazanması adına önerilmektedir.
Diş hekimi korkusu olan çocuklar üzerine çok gidilmemeli, kendi isteği ile tedavi için ikna edilemiyorsa günümüz teknolojisinde kullanılan diş tedavilerinde genel anestezi gibi ileri teknikler kullanılarak tedaviler uygulanmalıdır.
Pedodonti uygulamaları ile ilgili detaylı bilgi almak için info@kentdis.com adresine mail atabilir ya da 444 0 987 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.