Hamilelikte Yaşanan Diş Sorunları Nelerdir?
Anne adayları gebelikte sık sık bir şeyler yediği ve ara öğünlerine dikkat ettiği için diş fırçalama, ağız çalkalama, diş ipi kullanımı ve aralıklarla diş taşı temizliği gibi ağız bakımına daha fazla özen göstermelidir. Böylelikle gebelikte diş çürüklerinin ve olası diş sorunlarının önüne geçilebilir. Hamileler gebeliğin 3. Ve 6. Ayı (13. Ve 24. Haftalar ) arasında diş tedavilerini yaptırabilirler. Bu dönemde yapılan tedavinin bebeğe bir zararı bulunmaz. Acil olmayan diş tedavileri doğumdan sonra yapılmalı, aciliyeti olan tedavilerin kadın doğum uzmanı ve diş hekimi koorperasyonu ile tedavisi sağlanmalıdır.
Hamilelikte yaşanan hormonal değişiklikler ağız içini dişeti iltihaplarına daha eğilimli hale getiriyor. Hormon seviyelerindeki artış anne adayının diş etlerinin şişmesine, kanamasına ve yiyeceklerin hapsolmasına neden olur ve diş etlerinde tahrişe neden olur. Diş hekimi ve kadın doğum uzmanları, gebelikte diş eti iltihabı tedavi edilmezse erken doğum riskinin arttığı uyarısını yapıyor. Uzmanlara göre hamilelikte ağız ve diş sağlığıyla ilgili her müdahalenin gerekli durumlarda anne adayına da uygulanabileceği, ihmalin sonuçlarının erken doğum ya da düşükle sonuçlanabileceği belirtiliyor. Bu nedenle anne adayları diş ve diş eti sorunlarını ertelemeyip mutlaka diş hekimine gitmelidir. Planlı gebeliklerde gebelik öncesinde diş sorunları çözümlenirse anne adayı ağız ve diş sağlığı açısından daha konforlu bir gebelik dönemi geçirilebilir.
Bir çok anne adayından gebelik döneminde diş taşı temizliği işlemi yapılıp yapılamayacağı ile ilgili sorular alıyoruz. Anne adayının diş taşları varsa 3 veya 6. Ay arasındaki süreyi gözetmeksizin diş taşı temizliği yapılmalıdır.Temizlenmeyen diş taşları, diş eti kanaması ve diş eti hastalığına sebep olarak anne adayında farklı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde üç-dört aylık periyotlarla diş taşı temizliği yaptırmak, ağız hijyenini korumak için önemlidir.
Gebelik döneminde aşağıdaki ağız bakım önerileri dikkate alınarak ağız ve diş sağlığı açısından daha sorunsuz ve konforlu bir gebelik dönemi geçirilebilir.
- Şekerli gıdaların ardından diş bakımı yapılmalıdır ve şekerli gıda tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Diş etleriniz kanıyor olsa bile dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanılmalıdır.
- Günde en az iki kez diş fırçalanmalı, diş ipi kullanılarak diş bakımı yapılmalı ve plak birikimine engel olunmalıdır.
- Hamilelikte yaşanan ağız kuruluğu diş çürükleri ve dişeti enfeksiyon riskini artırır. Vücudunuzun susuz kalmaması için bol miktarda su içilmelidir.
- Mide buluntası gibi diş fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda ağız suyla ya da florürlü ağız bakım suları ile çalkalanmalıdır.
- Fosfor ve kalsiyumdan zengin gıdalar tüketilmelidir. Süt ve süt ürünleri ile et, balık ve yumurta gibi gıdalar da tüketilmelidir.
Gebelik öğrenildikten sonra da görülebilecek diş eti problemlerine karşı ağız bakımının ihmal edilmemesi ve rutin diş hekimi kontrollerine gidilmesi ileri de oluşabilecek diş ve diş eti sorunlarının önlenmesi adına çok faydalıdır.