Çene Kırıkları
Çene kırıkları, yaşanan kazalar veya travmalar sonucunda gerçekleşir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden çene cerrahına başvurmak gerekmektedir. Çene kırıkları tedavisi mümkün olan problemlerdendir.
Çene kırığının:
- Yüzde veya çenede ağrı oluşumu,
- Çeneyi hareket ettirirken ağzı açamama veya besinleri çiğneyememe,
- Yüzde morarma ve şişlik oluşumu,
- Çene hareketinde zorlanma,
- Yüzde uyuşukluk hissi en başta gelen belirtileri arasındadır.
Çene Kırıkları Travma Sonucunda Mı Oluşur?
Çene kırıkları genel olarak travma kaynaklı oluşmaktadır. Ek olarak, kazalar ya da çenede oluşan büyük kistler sonucunda da meydana gelebilir.
Çene Kırığı Tedavisi Mini Plak Uygulamasıyla Mı Yapılıyor, Farklı Uygulamaları Var Mı?
Çene kırığı olan hastalarda genellikle mini plak uygulaması ile tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Çene kırığı gerçekleşen hasarın boyutuna göre farklı müdahaleler gerektirebilir, eğer küçük bir kırıksa intermaksiller fiksasyon (IMF) metodu ile gerçekleştirilebilir.
Çene Kırığı Ne Kadar Sürede İyileşir?
Çene kırığı tedavisi; kişinin özelliklerine (yaş, sağlık durumu vb.), kırılmanın hangi kemik bölgesinde olduğuna, kırığın kaç parçalı olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Genel ifade ile yaklaşık 4-6 hafta kadar sürmektedir.
İyileşme süreci ise kırığın büyüklüğüne, uygulanan tedaviye ve meydana getirdiği hasara göre değişkenlik gösterse de ortalama 6-8 haftayı bulabilmektedir. Tam iyileşme süreci ise, 6 ay içerisinde gerçekleşebilmektedir.
Çene Kırığı Tedavi Edilmediğinde Ne Olur?
Çene kemiği kırıkları; tedavi edilmediğinde, yüzde şekil bozukluklarına, alt ve üst çene kemik kırıkları ısırma ve konuşma fonksiyonlarında bozukluklara neden olabilir. Kemikte yanlış kaynama, çenede eklem problemleri, eklem hareketlerinde azalma meydana gelebilir. Travmaya maruz kalan bölgede iltihaplanma oluşabilir, bu durumda tehlikeli bir sürece girilebilir.
Çene Kırığı Olan Hastaya İlk Müdahale Nasıl Olmalıdır?
Çene kırığı anlaşıldığı andan itibaren hasta çenesini çok açıp kapatmamalıdır. Vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çene kırığı tedavileri, genel anestezi veya sedasyon anestezi ortamında; anestezi uzmanı ile ağız, diş ve çene cerrahları tarafından ameliyathane koşullarında gerçekleştirilmektedir.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz 'Oral İmplant Tedavisi Hakkında Merak Edilenler' konulu blog yazımızı inceleyebilirsiniz.