İstanbul Kent Üniversitesi Diş Hastanesi
X

TEDAVİLER

SAĞLIKLA
Gülümse

İletişim Hattı

444 0 987
Restoratif Diş Tedavileri

Restoratif Diş Tedavileri

Çürük Nedir?

Diş çürükleri, tamamen bireysel ağız bakımının eksikliğinden kaynaklanır. Çürük, ağız içerisindeki mikroorganizmaların ve besin artıklarının etkisiyle belirli bir süre içerisinde diş sert dokularında mineral eksikliğine sebep olur. Dişin dış yüzeyinin hemen altından başlayan çürük, ilerlediği taktirde boşluk dediğimiz çürük kavitasyonlarını oluşturur. Çürük kavitasyonu oluşmadan önce uygulanacak koruyucu önlemlerle dişlerin bütünlüğü ve sağlamlığı korunurken, kavitasyon oluştuktan sonra sağlam diş dokusu maksimum korunarak çürük yapının uzaklaştırılmasıyla restorasyon yapılmaktadır.

Diş Çürümesi Belirtileri Nedir?

Diş çürükleri genellikle diş yüzeyinde siyah bir leke olarak görülebilir. Fakat bazı durumlarda hastalar kendileri diş çürümesini göremeyebilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş kontrolleri yaptırılmalıdır. Diş çürükleri belirtileri:

  • Ağız içinde koku,
  • Sıcak, soğuk gıdalar içecekler ve şekerli besinler tüketirken dişlerde ağrılar,
  • Hassasiyetle birlikte devam eden ağrılar olarak görülmektedir.

Diş Çürükleri Nasıl Önlenir?

Diş çürükleri düzenli ağız bakımı ve farklı yöntemlerle önlenebilir. Bu başlıkta yer alan ağız bakım önerilerini düzenli uygularsanız;

  • Düzenli diş hekimi muayenesi,
  • Sağlıklı beslenme,
  • Günde en az iki kere 2-3 dakika fırçalama süresi,
  • Şekerli gıdaların az tüketilmesi,
  • Diş ipi kullanımı ile sağlıklı dişlere sahip olmanız mümkündür.

Estetik (Kompozit) Dolgu Nedir?

Geçmişten günümüze çürük bir dişin tedavisi için gelişen teknolojiyle birlikte farklı materyaller kullanılmaktadır. Bu materyaller içerisinde amalgamın estetik açıdan yetersiz olması ve zamanla dişte renklenmeye neden olması günümüz modern diş hekimliğinde terk edilmesine sebep olmuştur. Bu nedenle günümüzde hem estetik açıdan hem de fonksiyonel açıdan ışıkla sertleşen kompozit materyaller tercih edilmektedir.

Estetik Dolgular Düşer Mi?

Kompozit dolgular diş dokusuna mekanik olarak bağlanırlar ve tedavi basamakları doğru bir şekilde uygulandığında kompozit dolgular düşmezler.

Estetik Dolguların Ömrü Ne Kadardır?

Kompozit dolguların ömrü ağız içerisinde bulundukları bölgeye, kişinin ağız içi bakımına ve uygulanan dolgunun büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Diş hekiminiz tarafından 6 aylık rutin muayene yapılması, sağlıklı ağız hijyeni uygulayarak ve dişlerinize özen göstererek dolgularınızın ömrünü uzatabilirsiniz. 

Diş dolguları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, Dolgu Tedavileri konulu blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kompozit Laminate Veneer Nedir?

Kompozit laminate veneer uygulamasında öncelikle kişinin diş yapısı incelenir, ardından minimal invaziv yaklaşımla gerekliyse diş yüzeyinden çok ince bir tabaka aşındırma yapılarak dişler estetik kompozit materyaller ile restore edilir. Bu sayede istenilen renk ve şekilde dişler elde edilmiş olur. Bu uygulama sayesinde kişi istediği gülüşe sahip olabilir.

Koruyucu Diş Hekimliği Nedir?

Günümüzde insan ömrünün uzamasıyla birlikte dişlerin bu denli uzun ömürlü bir şekilde ağız içerisinde kalması ve korunması gerekmektedir. Bu amaçla yaş grubu ne olursa olsun yapılması gereken koruyucu uygulamalar mevcuttur. Bunlara florürlü jel uygulaması, vernik uygulaması ve fissür örtücü uygulaması örnek olarak verilebilir. Amacımız dişlerin ömrünü uzatıp, daha uzun süre ağızda kalmasını sağlamaktır. Bu nedenle 6 aylık kontrollerin de ihmal edilmemesi gerekmektedir.

İnley Ve Onley Nedir?

İnley ve onleylerin temel amacı, çok fazla madde kaybı olan bir dişin restore etmektir. Bu amaçla inley ve onleyler fiberle güçlendirilmiş kompozitten veya seramikten yapılmaktadır. İnley, hazırlanacak olan dolgunun etrafında sağlam diş dokusu olduğu; onley ise dişin bir veya daha fazla duvarının eksikliğinin olduğu durumlarda uygulanan restorasyonlardır.

İnley Ve Onley Neden Tercih Edilir?

Genellikle kanal tedavisi görmüş veya ileri derecede çürüğü bulunan dişlerde çürük temizlendikten sonra geriye kalan diş dokusu desteksizdir. İşlem ağız içerisinde direkt olarak yapılan dolgulara göre aşınmalara ve çiğneme kuvvetlerine karşı daha dayanıklıdır; burada amacımız anatomik form ve kontak noktalarını model üzerinde hazırlayarak eksik bölgenin restore edilmesini sağlamaktır.

Porselen İnley Ve Onleylerin Avantajları Nelerdir?

  • Kullanılan malzeme seramik veya fiberle güçlendirilmiş kompozitten yapılmaktadır,
  • Estetik olarak başarılı sonuçlar vermektedir,
  • İnleyler ve onleyler aşınmalara ve çiğneme kuvvetlerine karşı dayanıklıdır,
  • Doğal diş dokusu mümkün olduğunca korunmuş olur,
  • Doğru ağız bakımı yapıldığında uzun ömürlü olarak kullanılmaktadır.

HEKİMLERİMİZ

Funda YANIKOĞLU

Prof. Dr. Funda YANIKOĞLU

Restoratif Diş Tedavileri

Özlem Erçin SULTANZADE

Doç. Dr. Özlem Erçin SULTANZADE

Restoratif Diş Tedavileri

Merve BERBER ŞAHİN

Dr. Öğr. Üyesi Merve BERBER ŞAHİN

Restoratif Diş Tedavileri

Ezgi ERDEN KAYALIDERE

Dr. Öğr. Üyesi Ezgi ERDEN KAYALIDERE

Restoratif Diş Tedavileri

Merve KOCUK

Araştırma Görevlisi Dt. Merve KOCUK

Restoratif Diş Tedavileri

Anıl LOÇA

Araştırma Görevlisi Dt. Anıl LOÇA

Restoratif Diş Tedavileri

Burak Ahmet DEVECİ

Araştırma Görevlisi Dt. Burak Ahmet DEVECİ

Restoratif Diş Tedavileri

BÖLÜMLER

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

2012 yılından bu yana Sağlık Merkezi’nde beyin cerahhı olarak görevini sürdürüyor.

İncele
Ağız, Diş ve Çene Sağlığı

Ağız, Diş ve Çene Sağlığı

İncele
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

Diş hekimliğinde ağız ve diş hastalıklarının ve ağızda belirti veren sistemik hastalıkların teşhisi ve tedavi planlamasını üstlenmiş ana bilim dalıdır.

İncele
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), diş hekimliğinin yeni doğan, çocuk veya adölesan bireylerin ağız sağlığı ile ilgilenen branşıdır.

İncele
Dijital Diş Hekimliği

Dijital Diş Hekimliği

Dijital diş hekimliğinde uygulanan zirkonyum ve porselen kronlar aynı gün hazırlanabildiği için hastalarımıza aynı gün uygulanabilmektedir.

İncele
Endodonti

Endodonti

Endodonti Latincede Endo, "iç” odont, "diş" anlamına gelen iki kelimenin birleşmesinden meydana gelmiş diş hekimliğinin bir ana bilim dalıdır.

İncele
Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti; dişlerdeki çapraşıklık ve boşlukları düzeltmekle birlikte çene ilişkilerindeki uyumsuzluklar sonucu ortaya çıkan kapanış bozuklukları ile ilgilenen bir anabilim dalıdır.

İncele
Periodontoloji

Periodontoloji

Periodontoloji, diş etleri ve dişi çevreleyen ve destekleyen dokuların tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.

İncele
Protetik Tedaviler

Protetik Tedaviler

Dişlerin ve/veya çevre dokularının birtakım nedenlerle madde kaybına uğradığı (çürük, diş eti hastalığı, kaza, vb.) ve kaybedildiği durumlarda veya madde kaybı olmaksızın sadece estetik nedenlerle yapılabilen kişiye özel restorasyonlara “protez” ismi verilir.

İncele
Whatsapp'tan Yazın
Online Randevu