İstanbul Kent Üniversitesi Diş Hastanesi
X

TEDAVİLER

SAĞLIKLA
Gülümse

İletişim Hattı

444 0 987
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), diş hekimliğinin yeni doğan, çocuk veya adölesan bireylerin ağız sağlığı ile ilgilenen branşıdır. Pedodontist (Çocuk Diş Hekimi) ise yeni doğan, çocuk veya adölesanların, süt ve daimi dişleri ile çene gelişimini takip eden, koruyucu tedavileri uygulayan, ortaya çıkan problemlerde ise bu bireylerin tedavilerini gerçekleştiren uzman diş hekimleridir.

Süt Dişleri Ne Zaman Sürmeye Başlar?

İlk süt dişinin görülmesi genellikle 6 ay civarında, alt ön orta 2 adet kesici dişinin sürmesi ile olmaktadır. Genellikle alt ön orta 2 kesici dişin sürmesini; üst ön orta 2 kesici dişi takip etmekte ve daha sonra sırasıyla yan kesici dişler, birinci süt azı dişleri, süt kanin dişleri ve süt ikinci büyük azı dişleri sürmekte olup, 20 adet süt dişinin ağız içerisinde tam olarak yer alması yaklaşık olarak 24. ve 36. aylar arasında tamamlanmaktadır.

Süt Dişlerinin Sürme Dönemi

Süt dişlerinin sürme döneminde bebeklerde; huzursuzluk, tükürük akışında artma, çeşitli nesneleri ısırma isteği ve bu nesneler ile dişetlerinin kaşınması durumunda oluşabilecek enfeksiyonlar nedeniyle ateş yükselmesi, iştahsızlık ve kilo kaybı, süren dişlerin olduğu bölgelerde hafif şişlik ve kırmızı-morumsu renk değişikliği meydana gelebilmektedir.

Bazı durumlarda doğum sırasında ağızda sürmüş bir diş (natal diş) veya doğumdan hemen sonra süren bir diş (neonatal diş) mevcut olabilmektedir. Bu durumlarda pedodontist tarafından dişin bebeğin kendi süt dişi mi ya da fazla bir diş mi olduğunu tespit edilmekte ve dişin sallanıp sallanmadığını kontrol edilmektedir. Sallanan bir diş varlığında, dişin bebek tarafından yutulması söz konusu olabileceğinden ve bebeğin beslenmesi de bu diş varlığı nedeniyle etkilenebileceğinden dolayı dişin alınmasına karar verilebilmektedir.

Süt Dişleri Neden Önemlidir?

Süt dişlerinin; bebek ve çocukların beslenmesini sağlaması dışında, arkasından sürecek olan daimi dişler için bir rehber görevi görmesi ve daimi dişler için yer tutma fonksiyonu, konuşma ve estetiğe de katkıları bulunmaktadır. Süt dişleri yapısal ve anatomik olarak daimi dişlere göre farklılıklar göstermektedir, bu nedenle süt dişleri çürük gelişimi ve aşınmalara karşı daha hassastır.

Süt dişlerinde çürük gelişimi sonucunda, bebek veya çocuğun ağrı nedeniyle beslenmesi olumsuz etkilenebilmekte ve beslenme yetersizliği görülebilmekte, çürük nedeniyle diş yapısında kayıp olması sonucunda arkasından gelecek daimi dişler için yeterli yer koruma özelliği gösterilememekte, okula giden çocuklarda ağrı ve huzursuzluk nedeniyle derslere yeterince konsantre olamama, uyku bozuklukları ve yaygın çürüğü bulunan çocuklarda görünüşünden ötürü konuşma veya gülme sırasında çekinme gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle çürük gelişimi meydana gelmeden, bebeğin ilk dişinin sürmesi ile (6 ay), en geç 12 ay olmak üzere çocuk diş hekimine muayene ettirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Daimi Dişler Ne Zaman Sürmeye Başlar?

Daimi dişlerin sürmesi ise genellikle 6 yaş civarında daimi birinci büyük azı dişinin sürmesi ile başlar. Yaklaşık olarak 6 ile 13 yaş arasında daimi dişlerin sürme dönemi boyunca ağızda hem süt dişleri hem de daimi dişler bulunmaktadır. Süt dişlerinde gelişebilecek bir veya daha fazla sayıda çürük lezyonu, süt dişlerine komşu daimi dişleri de etkileyebilmektedir, bu nedenle ilk süt dişinin sürmeye başladığı dönemden itibaren düzenli diş hekimi ziyaretinin yapılması bebek ve çocuğun ileriki dönemlerde de ağız sağlığının iyi bir şekilde devam ettirilebilmesi açısından önemlidir.

Kliniğimizde Uygulanan Pedodonti Tedavileri

  • Fissür Örtücü Uygulaması,
  • Fluor Uygulaması,
  • Süt Dişi ve Daimi Diş Restoratif ve Endodontik Tedavileri (Dolgu, Amputasyon, Kanal Tedavisi),
  • Kötü Ağız Alışkanlıklarının Önlenmesine Yönelik Alışkanlık Kırıcı Apareylerin Uygulaması,
  • Yer Tutucu ve Çocuk Protezi Uygulaması,
  • Dental Travma Tedavisi,
  • Sedasyon ya da Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri uygulanmaktadır.

HEKİMLERİMİZ

Elif OKTAY SEPET

Prof. Dr. Elif OKTAY SEPET

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Büşra PARLAK İNSEL

Dr. Öğr. Üyesi Büşra PARLAK İNSEL

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Simin KOCAAYDIN

Dr. Öğr. Üyesi Simin KOCAAYDIN

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Melis ARAZ TOPUZ

Dr. Öğretim Üyesi Melis ARAZ TOPUZ

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

BÖLÜMLER

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

2012 yılından bu yana Sağlık Merkezi’nde beyin cerahhı olarak görevini sürdürüyor.

İncele
Ağız, Diş ve Çene Sağlığı

Ağız, Diş ve Çene Sağlığı

İncele
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

Diş hekimliğinde ağız ve diş hastalıklarının ve ağızda belirti veren sistemik hastalıkların teşhisi ve tedavi planlamasını üstlenmiş ana bilim dalıdır.

İncele
Dijital Diş Hekimliği

Dijital Diş Hekimliği

Dijital diş hekimliğinde uygulanan zirkonyum ve porselen kronlar aynı gün hazırlanabildiği için hastalarımıza aynı gün uygulanabilmektedir.

İncele
Endodonti

Endodonti

Endodonti Latincede Endo, "iç” odont, "diş" anlamına gelen iki kelimenin birleşmesinden meydana gelmiş diş hekimliğinin bir ana bilim dalıdır.

İncele
Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti; dişlerdeki çapraşıklık ve boşlukları düzeltmekle birlikte çene ilişkilerindeki uyumsuzluklar sonucu ortaya çıkan kapanış bozuklukları ile ilgilenen bir anabilim dalıdır.

İncele
Periodontoloji

Periodontoloji

Periodontoloji, diş etleri ve dişi çevreleyen ve destekleyen dokuların tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.

İncele
Protetik Tedaviler

Protetik Tedaviler

Dişlerin ve/veya çevre dokularının birtakım nedenlerle madde kaybına uğradığı (çürük, diş eti hastalığı, kaza, vb.) ve kaybedildiği durumlarda veya madde kaybı olmaksızın sadece estetik nedenlerle yapılabilen kişiye özel restorasyonlara “protez” ismi verilir.

İncele
Restoratif Diş Tedavileri

Restoratif Diş Tedavileri

Diş çürükleri, tamamen bireysel ağız bakımının eksikliğinden kaynaklanır.

İncele
Whatsapp'tan Yazın
Online Randevu